Skäggfärg – Hur du Färgar ditt Skägg

Många män drabbas av tidigt håravfall och grått hår. Det gäller både håret på huvudet och ansiktshåret.

Ett sätt att komma till rätta med gråa hår i skägget är helt enkelt att färga skägget. För att färga skägget finns det något som skäggfärg. Vi kommer titta närmare på; vad skäggfärg är för något, hur man använder skäggfärg och vad det innehåller.

Läs våra tips för att känna dig tryggare med vad du ska köpa och hur du ska använda skäggfärgen.

Förhoppningsvis kommer du lära dig en hel del som du inte visste tidigare om denna idealiska produkt för dig som vill förändra färgen på ditt skägg.

Exempel på Skäggfärgsprodukter

skäggfärg

Skäggfärg

Läs mer om produkten på:
Beard filler

Beard Filler

Läs mer om produkten på:
Beard Mascara

Beard Mascara

Läs mer om produkten på:

Vad är Skäggfärg?

Skäggfärg är en produkt som hjälper dig att täcka upp de gråa skäggstråna och matcha resten av ditt skägg, eller helt ändra skäggets färg, så att det blir mörkare, ljusare eller till och med vitt till julen.

Att färga sitt skägg och sin mustasch med hjälp av skäggfärg har på senare år blivit allt mer populärt.

Orsaken till detta kan vara flera:

1. Samma nyans – Somliga vill färga de grå stråna eller de gulaktiga partierna så att hela skägget får samma nyans.

2. Matcha hårfärgen – Andra vill matcha färgen på skägget med färgen på håret.

3. Mer markant – Sedan finns de som vill färga skägget för att göra det mer markant.

Det sistnämnda är inte minst vanligt bland blonda och ljushåriga personer som vill bryta av med en betydligt mörkare nyans på skägget. Ibland räcker det inte med rakning för det ska bli distinkta linjer utan det kan behövas lite extra färg för att markera skägget ytterligare.

Enkelt att använda

Skäggfärger är mycket lätta att använda och de finns i många olika varianter och utföranden, t.ex. den klassiska färgningen som liknar vanlig hårfärg och som sitter i ungefär en månad. Det finns även möjlighet att använda pennor vid de områden som du önskar fylla i och accentuera.

Låt skägget växa ut

Låt ditt skägg växa ut innan du färgar det. För att färgen ska synas ordentligt måste skägget vara lite längre. Vänta gärna en vecka eller två efter att du har bestämt dig för att färga ditt ansiktshår för att ge det tid att bli tjockt. Lite extra längd hjälper också färgämnet. Ansiktshår som är kortare än ungefär en tum (2,5 cm) kan vara svårt att färga. Om du färgar ditt skägg när det är för kort kommer du tvingas att upprepa processen senare.

Matcha hårfärgen

Välj gärna ett färgnyans som liknar din naturliga hårfärg. Om du har mörkt hår, välj en djupbrun färg snarare än svart, som nästan alltid ser konstgjort ut. Om du har ljusare hår, hitta ett färgämne som passar till det.

Testa skäggfärgen

Vissa skäggfärger kan orsaka allergiska reaktioner. För att du inte ska få problem med den färg du har valt så testa gärna innan att gnida in en enda droppe på t.ex. din handled eller din armbåge. Om du inte upplever någon reaktion, så ska det inte vara några problem att färglägga ditt skägg.

Om det område där du applicerade färgen blir rött, börjar klia eller blir inflammerat, så byt till ett allergivänligt färgämne. Detta är ovanliga problem som inte drabbar särskilt många. Men det är viktigt att vara uppmärksam så att man inte irriterar sin hud i onödan.

Vad är Skäggfärg gjort av?

Det varierar beroende på vilken produkt man tittar på. Det är dock vanligt att skäggfärg består av paraffin, simetikon och många andra konstgjorda och naturliga ingredienser. Generellt kan man säga att man bör leta efter produkter som i så hög utsträckning som möjligt är baserade på naturliga ingredienser. Det minskar risken för allergiska reaktioner och det brukar också innebära mer högkvalitativa produkter. Så håll utkik efter skäggfärg med naturliga ämnen i innehållsförteckningen.

Saknar produkten innehållsförteckning bör du vara mycket försiktig. Då finns det risk att produkten innehåller något olämpligt ämne. De allra flesta tillverkare av skäggfärg är naturligtvis seriösa och vill ha nöjda kunder. Men som i alla andra branscher så finns det tillverkare som är oseriösa och mest är ute efter att tjäna snabba pengar. Om du är osäker på innehållet så vänd dig till tillverkaren med dina frågor, de ska kunna svara på vad produkten innehåller för ämnen.

Hur ska man använda Skäggfärg?

1. Tvätta och torka ditt skägg

Det ska vara helt torrt innan du börjar färga. Se till att du har fått bort varje spår av schampo så att det inte påverkar färgämnets förmåga att ”sätta sig”. Använd inte balsam. Det kommer att bilda en skyddande beläggning runt håren, vilket gör det svårare för dem att absorbera färgämnet.

Ett alternativ som vissa förespråkar är att vänta ett par dagar efter den senaste tvätten av skägget innan du färgar det. Det kan göra att färgen sätter sig bättre, tack vare de naturliga oljor som finns i skägget. Kom ihåg att ta på dig oömma kläder innan du färger ditt skägg eftersom färgen kan missfärga kläder och tyger.

2. Kamma in färgen i ditt skägg

Använd applikatorn som ingår i färgämnet. Borsta med snabba drag upp och ner och se till att du har täckt alla synliga fläckar inklusive mustasch. Arbeta in färgen nedåt djupt, men försök att inte låta den komma i kontakt med själva huden.

3. Använd handskar

Sätt på dig ett par gummihandskar för att skydda dina händer mot färgning och irritation. Om du inte har en applikator, kan du också använda en tandborste, sminkborste eller en flexibel fintandad kam.

4. Låt färgen verka

Lämna färgen på tills skägget når önskad färg. När färgen väl har applicerats så börjar den att arbeta inom några minuter. Håll ögonen på ditt skäggs färg under den här tiden. För att testa resultatet kan du ta bort färgen från ett litet avsnitt med en fuktig pappershandduk och titta.

Följ instruktionerna på förpackningen för att få en uppfattning om hur länge du ska låta färgämnet sitta kvar (det brukar vara någonstans mellan 20–40 minuter). För mörkare skägg kan processen behöva upprepas för att uppnå rätt färgdjup.

5. Skölj ut färgen

Skölj ut det överflödiga färgämnet. När du är nöjd med färgen, sätt på kranen och spola lite kallt vatten över skägget. Detta kommer att matta den livfulla färgen till en mer naturlig nyans. Fortsätt skölj ditt skägg tills vattnet är klart.

6. Massera skägget

Massera håren för hand för att hjälpa till att frigöra färgämnen.

7. Schamponera skägget

Om ditt skägg blev för mörkt, så kan du lätta upp det lite genom att duscha direkt medan färgen fortfarande är fräsch. Det kan också hjälpa till att skrubba ditt ansiktshår med ett klargörande schampo, även om risken finns att det tar bort mer färg än vad du vill.

8. Torka skägget

Blötlägg ditt skägg på låg värme eller låt det lufttorka för att undvika att du färgar dina handdukar. Efter din första schamponering kan du gå tillbaka till duschen, rengöra och trimma ditt skägg som vanligt.

 

Metoden kan verka omständlig och krånglig vid första anblicken, men när man har gjort det några gånger så faller det sig väldigt naturligt och känns inte alls krångligt.

Skölj skägget lätt när du duschar. Undvik att behandla ditt nyligen färgade ansiktshår allt för mycket, eftersom friktion kan påverka färgningen. Låt vattnet rinna genom skägget och kamma det försiktigt med fingrarna. En enkel sköljning räcker långt för att hålla skägget rent och din färg intakt. Varmt vatten innebär större risk för blekning än vad svalare temperaturer gör.

Vänta tills ditt skägg är torrt innan du borstar det eller applicerar några andra produkter, som lotion eller skäggolja.

Kom ihåg att köpa schampon och balsam som är avsedda för användning på färgbehandlat hår. Dessa är tillverkade för att rensa bort smuts och olja utan att påverka hårets färg. Du hittar denna typ av produkter i välsorterade skönhetsbutiker och på apotek.

Håll dig borta från rengöringsprodukter som innehåller hårda kemikalier. Om du är van vid schamponering och konditionering av ditt skägg varje gång du duschar, försök att inte göra det oftare än en eller två gånger i veckan.

Färga ditt skägg regelbundet. De flesta färgämnen är icke-permanenta, vilket innebär att de måste användas igen när de börjar blekna.

 

Det här behöver du för att färga skägget:

• Applikator eller liknande verktyg (tandborste, sminkborste, kam etc.)
• Gummihandskar
• Schampo och balsam (frivilligt)
• Fuktgivande skäggolja (tillval)
• Oömma handdukar
• En gammal t-shirt
• Pappershanddukar

5 Frågor & Svar om Skäggfärg

1. Går det att använda hårfärg i stället för skäggfärg?

Nej. Dessa olika typer av färgprodukter är inte likvärdiga. Den färg som gäller specifikt för skägg är inte samma som den för huvudhår. Ditt ansiktshår kräver nämligen en helt annan uppsättning av kemikalier och färgämnen på grund av att det håret är mycket grövre än huvudhår.

Så välj rätt produkt utifrån ändamål. Ska du färga håret är det färgprodukter för huvudhår som du ska leta efter medan om du ska färga ditt skägg eller din mustasch så ska du leta efter färgprodukter avsedda för ansiktshår.

2. Vad gör jag för att ljusa upp mitt mörka skägg?

Om det skulle bli så att ditt skägg blir lite för mörkt vid färgning så finns det sätt att åtgärda det. Du kan ljusa upp håret en nyans eller kanske två efteråt. Ett sätt att göra det på är att skrubba skägget i duschen med disktrasa och tvål.

Om du ändå inte blir nöjd med resultatet och vill ta bort all färg så är det också möjligt. Prova dig fram några gånger och med olika produkter för att få till det önskade resultatet. Det är inte alltid man blir nöjd första gången man provar.

3. Vad gör jag om jag inte blir nöjd?

Om du ångrar dig helt och vill ha tillbaka din ursprungliga färg på skägget så finns det några olika alternativ. Som du vet är den nya färgen bara tillfällig och inom några veckor kommer den gradvis att ha tvättats bort, även om du inte anstränger dig för att försöka få bort färgen. När färgen har tvättats bort ersätts den med ny skäggväxt. Så ett alternativ är alltså att bara vänta.

En mer radikal variant är att raka av sig skägget, men det är de flesta förmodligen inte beredda att göra. En tredje variant är att köpa en särskild produkt som är avsedd för att ta bort skäggfärgen. Denna produkt hittar du i handeln.

4. Kan skäggfärg bidra till ökat självförtroende?

Många män tycker det är jobbigt att åldras med allt vad det innebär av kroppsliga förändringar. Inte minst tunnare hår och förändringar när det gäller hårfärg är något som bekymrar många män. Med hjälp av skäggfärg kan du behålla ditt ungdomliga utseende trots åldern. På det sättet kan skäggfärg verkligen bidra till ett ökat självförtroende.

Många män som använder skäggfärg känner sig snyggare och tryggare i vardagen. Detta kan också göra att man blir mer attraktiv för det motsatta könet. Så för dig som funderar på om du tycker det är värt pengarna så är det verkligen en aspekt som är viktig att komma ihåg. Hur värderar man självförtroende i pengar?

5. Hur ofta behöver jag färga mitt skägg?

Det beror på en rad olika faktorer, men generellt kan man säga att man bör färga sitt skägg ungefär en gång var 4–5 vecka. Om du är noga med att behålla exakt samma nyans så kommer du behöva färga ditt skägg lite oftare.

Använder du högkvalitativa produkter och arbetar in färgen på ett bra sätt så kommer den också hålla sig längre. Det är också avgörande hur snabbt ditt skägg växer. Dessutom spelar det roll hur du tar hand om ditt skägg mellan färgningarna.

Slutsats & Sammanfattning

Nu vet du vad skäggfärg är, vad det innehåller och hur man använder det. Förhoppningsvis kan du vara trygg med att köpa skäggfärg och sätta igång med att använda det. Prova dig fram för att hitta rätt färg för just dig. Det är inte säkert att du blir helt nöjd med resultatet första gången men ha tålamod och ge det lite tid så ska du se att resultatet kommer att bli bättre och bättre. De allra flesta blir nöjda på sikt när du har provat några olika produkter och tränat några gånger på att färga sitt ansiktshår. Vi är övertygade om att du också kommer att bli nöjd om du har lite tålamod.

Att bibehålla skäggfärgen kan verka krävande men när det har blivit en vana är det inte särskilt jobbigt. Faktum är att många ser det som en behaglig och njutbar process. Att få till det där ungdomliga och snygga utseendet är bra för självförtroende och bidrar till att du kan njuta av livet. Lycka till med färgningen av ditt ansiktshår!