Vilken Mustachvax passar bäst till din Mustach?

Mustaschvax test

I takt med att ditt skägg växer, kommer du lägga märke till att din mustasch blir lite av ett huvudbry. Att äta en burgare eller dricka en kopp kaffe kan blir en enda röra. Vad du behöver göra för att lösa problemet är att använda ett mustaschvax! Ett mustaschvax håller skäggstråna borta från munnen och ger dessutom ett fräscht utseende. Till din hjälp har du vårt mustaschvax test…

#1 Stern – Mustaschvax

Sammanfattning:
Stern Ungarishe Bartwiche, som den egentligen heter, är nog världens mest kända mustaschvax och det har de förtjänat. De vet hur man gör det, helt enkelt. Lättapplicerat, bra med stadga, ingen påträngande doft och lätt att tvätta bort.

Doft: En icke-doftande produkt.
Förpackning: 8 ml tub
Pris: 65 kr
Helhetskänsla: Ett mycket bra mustaschvax som är lättarbetat​
Vårt betyg: 4.3 av 5

#2 Noberu of Sweden – Strong Hold Moustache Wax

Sammanfattning:
Noberu of Sweden har skapat ett mustaschvax baserat på bivax med lite mer stadga för dagar när du vill styla till din mustasch lite mer. Den kommer i två olika dofter – Sandalwood och Amber Lime.

Doft: Den har två olika dofter – Sandalwood (sandelträ, läder och mysk) och Amber Lime (lime, apelsin, cederträ och ambra).
Förpackning: 30 ml burk
Pris: 109 kr
Helhetskänsla: Ett stabilt mustaschvax​
Vårt betyg: 4.0 av 5

#3 Clubman Pinaud – Mustaschvax

Sammanfattning:
Clubman Pinaud gör ett mustaschvax som kan vara färgat, även om vi prövat den neutrala varianten. Det är enkelt att använda och tvätta bort. Mustaschvaxet kommer också med en liten kam. Det luktar gott och blir inte för stelt när det härdar.

Doft: Det luktade väldigt gott, en väldigt fräsch citrusdoft.
Förpackning: 14 g tub​
Pris: 95 kr
Helhetskänsla: Stjärna i kanten med den lilla kammen som kommer med.
Vårt betyg: 3.9 av 5

#4 Captain Fawcett – Mustaschvax

Sammanfattning:
Captain Fawcett’s Moustasche Wax är ett medium starkt mustaschvax. Det ger ett ypperligt intryck och känns trevligt när man pillar på det. Vi rekommenderar det dock mer till lite mindre grova mustascher. Det luktar gott av sandelträ.

Doft: Det luktade väldigt bra. Det är essentiella oljor av sandelträ som står för doften.
Förpackning: 15 ml glasburk
Pris: 135 kr
Helhetskänsla: Ett stabilt mustaschvax som ger ett bra första intryck​
Vårt betyg: 3.8 av 5

#5 Proraso – Mustaschvax

Sammanfattning:
Proraso har tagit fram ett mustaschvax med sheasmör och bivax som gör det lätt att skapa den mustaschen du letar efter. Det är väldigt lättapplicerat och lätt att tvätta ut…se upp när du inmundigar stora mängder dryck.

Doft: Blandning av cederträ och citrus.
Förpackning: 15 ml burk
Pris: 109 kr
Helhetskänsla: Ett bra mustaschvax som är lättarbetat​
Vårt betyg: 3.7 av 5

#6 Edwin Jagger – Bergamot & Cedarwood Mustaschvax

Sammanfattning:
Edwin Jagger har gjort ett stabilt mustaschvax med bivax, lite petroleum för att göra det lättare att arbeta med. Det luktar gott och har en hyfsad stadga. Det behöver värmas innan man applicerar det.

Doft: Som namnet antyder är det en doft av bergamott och cederträ, med undertoner av bivaxet.
Förpackning: 15 ml burk
Pris: 149 kr
Helhetskänsla: Ett helt okej mustaschvax som inte sticker ut för mycket
Vårt betyg: 3.6 av 5

Vad är Mustaschvax?

Mustaschvax används för att kontrollera, rikta och forma mustaschen.

Huvudsyftet med att använda mustaschvax är att kunna rikta ditt mustaschhår bort från din mun. Du kanske tänker: ”Varför skulle jag behöva göra det?”. Men om så är fallet har du aldrig upplevt känslan av att ditt mustaschhår är i vägen när du försöker avnjuta en smörgås eller glass. Om du börjar närma dig den hårlängden på din mustasch att det är dags att börja använda mustaschvax för första gången så har vi några bra tips. Läs vidare!

Att använda mustaschvax öppnar för massor av möjligheter när det gäller att forma och rikta din mustasch. Men första gången man använder det kan det vara lite svårt att veta hur man ska gå tillväga. Därför har vi tagit fram nedanstående guide så att du ska kunna känna dig trygg.

Ta den tid du behöver

Vi vet vad du tänker, ännu en sak som ska göras och som tar av min värdefulla tid. Men när det gäller att applicera mustaschvax så är det värt det. Mustaschvax används främst av praktiska skäl och vi garanterar att du får en härligare dag om du tar den tid du behöver för att applicera ditt mustaschvax varje morgon. Då slipper du få hårstrån i maten när du ska äta.

Gör det enkelt

Det är lätt att överdriva användningen av mustaschvax, och visst kan du prova någon gång att göra en riktig Salvador Dali-mustasch bara för att det är roligt. Men generellt skulle vi rekommendera dig att inte använda mer vax än vad som behövs för att rikta mustaschen bort från munnen. Så håll det enkelt! Det brukar bli snyggast så.

Vaxets doft

Vaxets doft är en personlig preferens. En del fördrar dofter av skog och tall medan andra föredrar dofter som citrus eller kanel. Prova dig gärna fram med lite olika dofter för att se vad du gillar bäst. Somliga är överkänsliga för lukt och om du är en av dem så bör du leta efter vax med en lätt doft eller ingen doft alls.

Vaxets färg

Vax kommer i olika färger, så det är alltid en bra idé att välja en som matchar din skägg- och mustaschfärg. Att välja rätt färg kan vara lite klurigt de första gångerna. Prova gärna några olika sorter för att hitta rätt. Med tiden brukar man lära sig vilken färg som passar sin egen hårfärg bäst. Kom också ihåg att färgen på ditt hår kan förändras över tid, så det kan hända att du behöver välja en annan färg om några år.

Olika typer av vax

Det finns många olika sorters mustaschvax, till exempel: organiskt, tonat, sojafritt, veganskt samt traditionella petrokemiska sorter.

Mustaschvax kan också köpas med olika grad av hållfasthet: lätt, medium, fast eller extra fast.

Tänk gärna igenom följande tre aspekter när du väljer mustaschvax:

• Ingrediensernas kvalitet

• Doften av vaxet

• Vaxets färg

Det finns alltså en rad olika typer av mustaschvax på marknaden och det kan göra det svårt att välja. För att ett mustaschvax ska fungera för just dig behöver du väga in ett antal aspekter.

För det första behöver du avgöra om din mustasch är mjuk eller grov. Andra faktorer som kan påverka är klimatet där du bor och hur du vill styla din mustasch.

Alla har vi olika typer av mustascher. Det innebär att det vax som passar för en person kanske inte alls passar för en annan. De flesta som använder sig av mustaschvax använder ett vax inom någon av de tre kategorierna mjuk, medium och fast.

För en lite kortare mustasch brukar ett mjukt vax vara att rekommendera. De andra två kategorierna, medium och fast, fungerar bättre på mustascher med längre strån.

Ju fastare vax desto bättre och längre håller det sig, till och med under fuktiga förhållanden eller vid hög temperatur. Vill man forma en mustaschfrisyr som pekar uppåt behöver man ett ganska hårt vax med mycket bra stadga.

Vad är Mustaschvax gjort av?

Mustaschvax består huvudsakligen av bivax, men kan även innehålla vaselin, sheasmör och plantoljor. Bivax i sig är ett stylingmedel samt ett skydd för dina skäggsäckar. Faktum är att bivax har många fantastiska fördelar för ditt skägg. Förutom bivax kan det finnas andra stylingmedel i mustaschvax, så som tallssaft. Mustasvax innehåller också bas- och eteriska oljor.

Sammanfattningsvis innehåller mustaschvax oftast:

  • Bivax
  • Vaselin
  • Kokosolja eller sheasmör
  • Akaciagummi eller kåda
  • Talg
  • Enteriska oljor

Basoljorna ger en rik mängd näring och fukt för både din hud och dina hårsäckar. När ditt skägg eller din mustasch blir lite längre börjar huden ofta torka ut och det kan börja klia. Genom att applicera skäggolja lindras detta obehag och det kan även stoppa eventuell förekomst av mjäll.

Kom då ihåg att mustaschvax INTE är en conditioner/balsam, därför ska du aldrig använda mustaschvax i stället för skäggbalsam eller skäggolja. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med olja i ett mustaschvax för att ge tillräckligt med fukt.

Så om din mustasch börjar bli ganska lång och känns lite spröd eller halmliknande, så vill du förmodligen även använda skäggolja eller balsam i din dagliga rutin för att säkerställa tillräcklig näring och fukt.

Mustaschvax innehåller vanligtvis eteriska oljor. Dessa bidrar till vaxets goda doft. Vanliga dofter är till exempel tall eller cederträ. Men det finns även mustaschvax som doftar lavendel, citrus eller kanel. Det är helt upp till dig att välja någon doft som du gillar.

Ingrediensernas kvalitet

Många vaxer innehåller syntetiska ingredienser som vaselin. Det bästa vaxet brukar innehålla en blandning av naturliga ingredienser som bivax, oljor och smör. Vi rekommenderar att du läser innehållsförteckningen noggrant. Om du inte kan hitta en innehållsförteckning finns det risk att produkten innehåller något olämpligt. Kontakta leverantören om du känner dig osäker. De allra flesta tillverkare av mustaschvax är självklart seriösa och vill tillverka produkter som skapar nöjda kunder. Men som i alla andra branscher kan det finns några oseriösa aktörer som är ute efter att tjäna snabba pengar.

Hur ska man använda Mustaschvax?

Att applicera mustaschvax är faktiskt ganska enkelt. Men kom ihåg att mustaschvax inte är någon conditioner/balsam så om du vill mjuka upp mustaschen och huden så bör du först applicera skäggbalsam eller skäggolja.

1. Se till att din mustasch är helt torr. Att applicera vax i en fuktig mustasch reducerar effekten av vaxet.

2. Forma en mindre mängd vax mellan din tumme och ditt pekfinger

3. Massera försiktigt vaxet mellan tummen och pekfingret tills vaxet har smält helt

4. Arbeta in vaxet i mustaschen tills du uppnått önskat resultat. Börja från mitten och arbeta dig utåt.

5. När du känner dig nöjd kan du ”låsa fast frisyren” genom att snabbt blåsa lite kall luft över så att vaxet stelnar till.

De flesta vaxer måste värmas upp för att få rätt konsistens. Det går även som alternativ att värma upp vaxburken (t.ex. i varmt vatten) innan du börjar arbeta med vaxet, då blir det mer lättarbetat. Det går även att använda en hårtork. Men var försiktig, du vill inte att vaxet ska gå över till flytande form.

Eventuellt kan du behöva applicera mer vax. Upprepa då proceduren ovan. På sikt kommer du lära dig ungefär hur mycket vax du behöver. En bra tumregel är att börja med små mängder och sedan applicera mer om så behövs.

Jämnare fördelning med mustaschkam

Ett verktyg som de flesta mustaschälskare har är en mustaschkam. Med mustaschkammen kammar du mustaschen för att fördela ut vaxet. Arbeta från mitten, starta gärna precis under näsan, och jobba dig sedan utåt åt sidan. Upprepa detta ett par gånger åt varje håll. Om man inte använder kam finns det risk för att det blir kvar små klumpar av vax vilket absolut inte hör hemma i en perfekt mustasch.

5 Frågor & Svar om Mustaschvax

1. När ska jag börja använda mustaschvax?

När du börjar få ansiktshår, bör du låta det växa på egen hand i ungefär en till tre månader innan du provar att använda mustaschvax. På det sättet kan du få en uppfattning om hur ditt ansiktshår kommer att se ut och först då kan du komma fram till den rätta formen på din naturliga mustasch.

De flesta kommer till en punkt då mustaschen är i vägen. Många blir då förvirrade över om de ska raka eller trimma mustaschen, då de tänker sig att något av de två alternativen är enda utvägen. Men faktum är att mustaschvax ger dig möjligheten att tämja och rikta skäggstråna precis som du vill. Så med mustaschvax kan du behålla längden på din mustasch och ändå slippa att den är i vägen när du exempelvis ska äta.

2. Varför blir jag inte nöjd?

Det är inte konstigt om ditt mustaschvax efter den första appliceringen inte ser helt naturligt ut eller precis som du hade tänkt dig. Det kan bero på att du har använt mer vax än vad som behövdes eller att du har pressat håret att anpassa sig på ett onaturligt sätt. Men ha tålamod, med tiden kommer din mustasch att acceptera förändringen och du kommer att komma fram till en lagom mängd vax som behövs. Det tar ett tag innan ditt hår anpassar sig.

3. Hur mycket vax ska jag applicera?

Det finns inte ett standardsvar på den frågan. Med tiden kommer du att få en känsla för precis hur mycket vax du behöver. För att vara helt på den säkra sidan så rekommenderar vi att du börjar med en liten mängd och sedan ökar mängden tills nått det önskade resultatet. För en mer formell bjudning eller situation rekommenderar vi att du använder dig av lite mer vax, men om det gäller en mer avkopplande och informell situation så kan du ta lite mindre vax.

4. Varför naturliga ingredienser?

Undvik helst mustaschvax som är tillverkat av vaselin och onaturliga tätningsmedel. Den typen av ingredienser kan vara irriterande för huden och kan dessutom förstöra din mustasch. Tänk på att mustaschvax appliceras väldigt nära munnen och där vill du förmodligen inte ha en massa onaturliga ämnen. Att välja ett mustaschvax med enbart naturliga ingredienser är alltså starkt rekommenderat. På det sättet slipper du obehagliga överraskningar i form av klåda, irritation eller andra allergiska reaktioner.

5. Hur tar man bort mustaschvax?

Det är en god rekommendation att ta bort vaxet inom 12 timmar. Annars kan man få problem med blockerade porer som kan göra att mustaschen tyngs ned. Använd varmt vatten och tvål för att skölja av din mustasch. Fortsätt skölj tills dess att vaxet är helt borta. Även oljebaserade borttagningsmedel fungerar bra.

Applicera en liten mängd av borttagningsmedlet på en rakborste och massera sedan försiktigt över din mustasch. Skölja sedan bort oljan med varmt vatten. De flesta brukar inte tvätta ur mustaschvaxet varje dag eftersom det kan torka ut skäggstråna. Om man vill tvätta ur vaxet varje dag bör man använda sig av en lämplig conditioner för skägghår.

Slutsats & Sammanfattning

Vi kan försäkra dig att om du har följt denna guide noggrant så kommer dina inköp av mustaschvax blir lättare i framtiden. Nu vet du vad mustaschvax är, hur det fungerar och vad det är tillverkat av. Med mustaschvax kan du få det där stiliga utseendet som du är ute efter. Du har nu en guide för att komma igång och lära dig att applicera på bästa sätt.

Det första många människor tänker på när de hör ordet mustaschvax är en väldigt lång mustasch på flera centimeter och med skruvade ändar. Men faktum är att man kan ha god användning av mustaschvax även för betydligt kortare mustascher. När hårstråna börjar vara olydiga och inte ligger ner, redan vid någon centimeters längd hos vissa, så är det läge att börja använda mustaschvax.