Hitta det bästa Skäggvaxet för ditt Skägg!

Skäggvax test

Skägg kräver omsorg och din fulla uppmärksamhet för bästa möjliga resultat. Skäggvax är en viktig skäggprodukt som förbättrar både kvaliteten och utseendet på ditt kära ansiktshår. Vi har börjat jakten på det bästa skäggvaxet, genom att testa följande skäggvax.

#1 Uppercut Delux – Skäggvax

Sammanfattning:
Uppercut Delux gör ett bra skäggvax. Punkt. Det ger lite lyster till skägget och bra kontroll över vilsna hår. Rekommenderas för mellanlångt till långt skägg. Ni vet, de av oss som börjat fundera på hur fan man får virvlar på hakan. Det doftar kokos, rätt mycket kokos. Bra för de av oss som gillar kokos.

Doft: Kokos
Förpackning: 100 ml tub
Pris: 199 kr
Helhetskänsla: Ger mycket bra kontroll på skägget
Vårt betyg: 4.5 av 5

#2 Reuzel Pomade – Skäggvax

Sammanfattning:
Detta är favoriten hos några av oss på Skäggolja.se. Den friska doften och dess lätta (till medium) kontroll funkade riktigt bra att tämja de lite kortare skäggen. Det holländska Reuzel Pomade har gjort en snygg burk vars framsida pryds av piraten Svartskägg.

Doft: En lite fräschare skogsdoft.
Förpackning: 35 g burk
Pris: 149 kr
Helhetskänsla: En fräsch känsla
Vårt betyg: 4.4 av 5

#3 Clubman Pinaud – Skäggvax

Sammanfattning:
Anrika Clubman Pinaud har skapat ett fint skäggvax som är lätthanterad (vilket, uppenbarligen, är bra!) och ger bra struktur på lite längre skägg. Den har en lättare doft av grapefrukt och tillräcklig hårdhet, så att några av oss kunde fixa mustaschen samtidigt.

Doft: Lätt grapefrukt
Förpackning: 59 g burk
Pris: 165 kr
Helhetskänsla: Ett bra vax som är lätt att jobba med
Vårt betyg: 4.3 av 5

#4 Mr Bear Family Bead Balm Woodland

Sammanfattning:
Vi med de lite längre skägg gillar verkligen introduktionen av skäggvax på skäggolja.se, och Mr Bear Family har gjort ett riktigt “go-to” skäggvax. Inte några excesser, det får helt enkelt jobbet gjort. Luktar bra. Lätt att arbeta med.​

Doft: Pepparmynta
Förpackning: 60 g burk
Pris: 199 kr
Helhetskänsla: En fräsch produkt
Vårt betyg: 4.2 av 5

#5 Dr K Soap Company Skäggvax

Sammanfattning:
Vi är suckers för det som känns genuint och handgjort. Må vara hipster, men varför skall man inte uppskatta det som gjorts av en person? Dr K Soap company stoltserar med att vara 100% handgjort och naturliga ingredienser. Det är en lite spännande doft av pepparmynta med en gedigen burk.

Doft: Pepparmynta
Förpackning: 50 g burk
Pris: 139 kr
Helhetskänsla: En fräsch produkt
Vårt betyg: 3.9 av 5

Vad är Skäggvax?

Skäggvax är helt enkelt en speciell sorts kräm som är gjord av naturligt vax, perfekt för att styla skägget.

Skäggvax är tillverkat av olika ingredienser som i många fall är helt naturliga. Det finns skäggvax som innehåller syntetiska ingredienser (kemikalier, konserveringsmedel och dylikt) men det är inte dem vi har kikat på eftersom det trots allt handlar om ditt skäggs välmående.

Skäggvaxen vi har testat är helt enkelt en ”skäggräddare” – då vissa personer har problem med skäggväxten, skäggmjäll och annat. Vi kommer inom kort att titta på de stora fördelarna med skäggvax, men nu är det dags att utforska hur man använder skäggvax och dem olika sorterna som finns idag.

En ordlista för Skäggvax – Vanliga ord och termer

Det är exempelvis osannolikt att en vanlig människa vet skillnaden mellan skäggsmör och vanligt smör. Även om det kanske är uppenbart vad en olja är, har du hört talas om bäraroljor? Detta stycke försöker reda ut de olika termerna om Skäggvax som återkommer i denna artikel.

Ingredienser i Skäggvax 

Det du kanske har märkt är att det finns flera olika sorters Skäggvax och tillverkare. Varje varumärke inehåller en unik mix av ingredienser, men vi kan nämna ett par som oftast återfinns i högkvalitativa Skäggvax:

 1. Bivax
 2. Lanolin
 3. Simmondsia chinensis (kallas oftast jojobaolja)
 4. Eucalyptus globulus (eterisk olja från eukalyptus)
 5. Juniperus virginiana (enbärsolja)
 6. Pinus sylvestris (tallbarrsolja)

Bli inte förvirrad när du läser innehållet i en skäggvårdsprodukt du är nyfiken på. Det finns lagar och bestämmelser som tvingar alla tillverkare att deklarera en produkts samtliga ingredienser, så om någon av de ovannämnda ingredienserna dyker upp så är det troligt att du har hittat ett bra Skäggvax.

Skäggstyling

Det finns termer som liknar en sorts slang inom skäggstyling, men det är mer tekniska termer som barberare använder för att beskriva vad som egentligen händer när du stylar ditt skägg. Exempel är ord som stadga, grepp, vilda hårstrån och bångstyrigt skägg.

 1. Bångstyrigt skägg – Med detta menas skägg som är svårare att kontrollera.
 2. Vilda hårstrån– Syftar inte på partyprissar – utan skäggstrån som är svårare att tämja, därför är de ”vildare”.
 3. Grepp – Hur snabbt och kraftfullt ett Skäggvax påverkar ditt skägg.
 4. Stadga – Oftast hur länge ett Skäggvaxet verkar och håller skägget på plats.

Andra sorters skäggprodukter

Skäggvax är inte den enda produkten som kan hålla ditt skägg i topptrim. Du kan hitta flera olika sorters produkter på marknaden idag – skäggbalsam, skäggolja och skäggschampo och flera andra sorter. Vi kommer kika närmare på dem om en liten stund.

Hur ska man använda Skäggvax?

Tillvägagångssättet skiftar beroende på produkt men de flesta skäggvax ska emulgeras i dina händer innan det appliceras i skägget. Som med de flesta stylingprodukter eller lotions så är det bara att du mjukt smörjer in hela skägget.

Beroende på produkten så ska skäggvaxet appliceras i antingen torrt eller blött skägg medan andra produkter är flexibla och kan användas i vilket som.

Vissa frågor återkommer när det handlar om appliceringsmetod – Jag upplever rodnad/klåda, är det något fel med hur jag gör/applicerar Skäggvaxet? Svaret är helt enkelt, läs Skäggvaxets produktbeskrivning, du kanske är allergisk mot några av ingredienserna vilket är orsaken bakom rodnaden/klådan.

Exempel på hur du kan applicera Skäggvax

Applicering av skäggvax är inte så enkelt som att applicera skäggolja. De flesta skäggvax behöver värmas upp lite för att få rätt konsistens. Du kan göra vaxet smidigt med fingrarna genom att snurra runt dem i behållaren tills vaxet mjuknar. Ett mer avancerat sätt är att använda en hårtork eller hett vatten för att värma upp vaxet och på så sätt göra vaxet mer mjukt. Du bör applicera vaxet efter att du duschat och har använt skäggolja.

För en korrekt applicering av skäggvax behöver du följande:

 • Skäggborste
 • Skäggkam
 • Ren handduk
 • Schampo (helst skäggschampo)
 • Vatten
 • Spegel
 • Skäggvax

Här kommer några steg för att hjälpa dig med appliceringen:

 1. Först och främst, med vatten och schampo, tvätta och torka ditt skägg.
 2. Borsta skägget med en skäggborste för att avlägsna enstaka hårstrån.
 3. Ta en liten mängd skäggvax och lägg i dina händer.
 4. Arbeta in en måttlig mängd vax i skägget.
 5. Använd en skäggkam för att fördela vaxet jämnt. Du kan även använda kammen för att styla skägget till önskad form.
 6. Du kan också torka skägget med hjälp av värme (valfritt). Värmen kommer att hjälpa till med att smälta vaxet.
 7. Avsluta med kall luft från en hårtork.

Att använda vax i ditt skägg kräver tålamod, så du bör inte ha bråttom med att få en bra stadga. Om du inte gillar utseendet med ett specifikt vax kan du istället experimentera med andra produkter eftersom inte alla vax är likadana.

Efter appliceringen kommer du att behöva få bort vaxet från dina händer. Eftersom att det inte är en vanlig kräm kan du behöva skrapa bort vaxet från fingrarna.

Fördelar med Skäggvax

Återigen så varierar fördelarna beroende på sort och märke. Vissa skäggvax främjar skäggväxten medans andra kan motverka skäggmjäll. Andra är bra för torr hud och så vidare. Vi ska nu kika närmare på de olika användningsområdena.

Skäggvax med naturliga ingredienser

Det är mindre risk att skäggvax med naturliga ingredienser påverkar din hud negativt. De ”naturliga” komponenterna i dessa skäggvax lyfts oftast fram som ett tecken på kvalité men att tillverka produkter av endast naturliga ingredienser är dock svårt.

Konserveringsmedel och andra syntetiska ämnen finns i de flesta skäggvax, mycket beroende på att det är nästan omöjligt att tillverka en lösning som kan emulgera enbart av organiska komponenter. Vissa tillverkare har dock lyckats med den bedriften.

Skäggvax som motverkar rodnad/klåda

Många använder billiga skäggprodukter, aftershaves, hudkräm och liknande så det är inte konstigt att många också upplever att deras hud blir irriterad efter användning. Många är inte heller medvetna om att det finns ämnen som kan orsaka en allergisk reaktion.

Skäggvax som motverkar rodnad och klåda är därför fenomenalt för människor som upplever dessa problem då de innehåller specialla ämnen som lindrar smärta och verkar lugnande mot rodnad.

Skäggvax som främjar skäggväxten

Växer ditt skägg väldigt långsamt? Vissa är välsignade med en förhöjd hormonproduktion som ökar skäggväxten medan andra inte har samma tur. De som tampas med en ringa skäggväxt avundas ofta dem med en stark skäggväxt, i alla fall innan dessa fantastiska skäggvax lanserades.

De flesta vill nog ha skägget som Hugh Jackmans bar i filmen Wolverine, men det tar månader av omsorg för att få ett sådant skägg. Om skäggväxten bekymrar dig kan ett skäggvax som främjar skäggväxten vara något för dig.

Skäggvax som stylar skägget

Om du kämpar med ett bångstyrigt skägg, även om du kammar det ofta, så har du nog tyvärr ett väldigt bångstyrigt skägg. Ett sätt att tämja manen är genom skäggvax för detta ändamål.

Mjukgörande och fuktgivande Skäggvax

Torr hud är inget att skämmas för. Det är inte farligt på något sätt men det kan vara irriterande och jobbigt. Fuktighetskrämer och lotions kan därför vara dig till hjälp.

Inget kladd eller överflödig olja

Det här är en av de främsta anledningarna varför många föredrar vax framför andra skäggprodukter (olja, pomada och liknande). Produkten kan ha svårt att sjunka in i skägget om den har svårt att emulgera vilket inte är att föredra.

Kladdigheten är väldigt obekväm och stannar ofta kvar lika länge som produkten sitter i skägget vilket är ett problem då de flesta produkterna inte ska sköljas ur utan sitta kvar tills dom absorberats.

Det är dock inget problem med skäggvax då den lätta konsistens enkelt sjunker in.

Det är viktigt att veta att de flesta vax är nyttiga på fler än ett sätt.  Marknaden är väldigt stor så det är bara att titta runt och välja ut din favorit. Läs vår recension om de produkterna som vi tycker är bäst i test.

Vad är skillnaden på Skäggvax & Skäggbalsam?

Med ett så stort utbud av fantastiska groomingprodukter att välja mellan är det ibland svårt att veta vad man ska välja. Ett exempel som ofta dyker upp är skillnaden på Skäggvax och Skäggbalsam. Låt oss ta en titt på hur dessa skäggprodukter skiljer sig åt.

Till utseende och form har Skäggvax en tjockare, hårdare konsistens jämfört Skäggbalsam. Tack vare Skäggvaxets konsistens blir det enkelt att styla skägget till den form som du vill ha det.

Skäggbalsam, å andra sidan, har en ganska mjuk konsistens och används för att mjuka upp skäggstråna, återfukta och motverka irritationer. Med detta sagt är skäggbalsam mer likt skäggolja även om det ser ut mer som skäggvax.

Bortsett från styling hjälper skäggvax också till med att skydda ditt skägg från väderförhållanden såsom vind och regn. Till skillnad från skäggbalsam kan skäggvax forma och hålla ditt skägg på plats.

Summan av kardemumman är att Skäggvax används främst för styling medan skäggbalsam används för att mjuka upp skäggväxt och hud. Skäggbalsam ses ofta som en hybrid mellan skäggolja och skäggvax. Detta beror på att den har de konditionerande egenskaperna som skäggolja och styling-egenskaperna som skäggvax.

Både skäggvax och skäggbalsam kan användas samtidigt. Tillvägagångssättet är att använda skäggbalsam först för att vårda skäggstråna och huden och därefter applicera vaxet för en välformat och stylat skägg.

Vad är skäggvax gjort av?

Skäggvax består främst av bivax, som inte bara ger stadga utan också skyddar ditt skägg. Ju hårdare stadga desto mer bivax innehåller vaxet. Bortsett från bivax, finns det andra stylingmedel som läggs till i skäggvax för att bidra till att stärka greppet och för att hålla ansiktshåret i schack hela dagen. Tallsav är ett bra exempel på ett stylingsmedel som används i de flesta bivax.

Bortsett från stylingsmedel innehåller skäggvax också eteriska oljor och bäraroljor. Eteriska oljor i skäggvaxet har inga fördelar när det gäller styling och de förbättrar heller inte hållbarheten. Snarare adderar den eteriska oljan en doft eller parfym till stylingsmedlet. Du kanske undrar varför det är nödvändigt och svaret är ganska logiskt. Eftersom att du kommer att använda denna produkt under hela dagen, nära till ansiktet och näsan, så vill du säkert att den luktar gott.

Det finns flera dofter att välja mellan och du bör välja den du tolererar bäst. Några vanliga dofter i skäggvax inkluderar citrus, kanel, sandelträ, lavendel och tall. Det är verkligen ett brett utbud av alternativ att välja mellan, så om du inte är bekväm med en doft, kan du alltid testa flera andra.

Bäraroljor däremot är bra för både styling och återfuktning. I själva verket är de grundingredienserna för de flesta balsam och oljor. Längre skägg kommer att kräva mer fukt från huden och efter en viss tid kan inte huden längre upprätthålla skäggväxten och huden börjar därför att torka ut. För att lindra detta obehag har bäroljor införts i skäggbalsam och skäggoljor och det förhindrar även uppkomsten av mjäll. Dessutom kan bäraroljor mjuka upp skägget, vilket minskar risken för att hårsäckarna ska utveckla kluvna toppar. Den goda nyheten är denna mycket fördelaktiga ingrediens är en integrerad del av skäggvax.

Du bör notera är att skäggvax inte nödvändigtvis är ett balsam utan mer ett hjälpmedel för styling. Använd därför inte skäggvax i stället för balsam eller olja. Bäraroljor i skäggvax är inte tillräckligt för att ge fukt till ditt skägg, och detta gäller särskilt för täta skägg. Så om ditt skägg växer ut riktigt snabbt och känns lite skört, bör du se till att använda olja och balsam i din dagliga rutin.

Saker att tänka på innan du väljer det bästa vaxet

Hållbarhet

Detta är det primära syftet med att använda ett skäggvax. Det finns tre nivåer av hållbarhet för skäggvax och ditt val beror på vad du vill uppnå. Nivåerna är:

l Lätt stadga

l Medium stadga

l Hård stadga

Med lätt stadga ger du form åt skägget. Det tämjer också ostyrigt hår i ditt skägg. Nackdelen med detta vax är att det inte finns någon kreativitet inblandad. Det är mer som en balsam men med en blandning av mer vax.

Medium stadga å andra sidan, är en typ av vax som möjliggör kreativitet och experimenterande. Den har också förmågan att tämja skägg – framförallt kortare skägg. Det hjälper också till att forma ditt skägg. Även om det inte är tillräckligt starkt för att ge dig en känsla av hårdhet ger det ett starkt grepp som håller under en lång tid.

Vax som ger hård stadga är att föredra för mustascher snarare än för skägg. Som namnet antyder så ger denna typ av vax ett mycket starkt grepp på ditt skägg. Detta är ett vax som tillåter dig att forma din mustasch. Effekten av vaxet är inte att rekommendera för skägg, utan snarare för din mustasch.

Ta hand om ditt skägg

När det gäller att tvätta skägg brukar vissa män göra misstaget att bara använda vanligt schampo. De inser inte att hår i ansiktet inte är som håret på huvudet. Håren i ansiktet är ganska sköra och sådana strån måste ges särskild uppmärksamhet.

Det finns schampo som är speciellt gjorda för skägg, ofta med benämningen skäggschampo. Dessa är den typ av schampo som ska användas på skägg. De är speciellt utformade för hårstråna i ditt skägg och mustasch.

Skäggvax bör användas regelbundet för att hålla dem återfuktade – detta beror vanligtvis på storleken och formen på ditt skägg. Det bästa sättet att applicera är att börja från huden och sedan röra sig uppåt. På så sätt kommer du att förhindra burrigt och kliande hår.

Doft

Detta är individuellt. Oavsett vilken doft eller lukt som tilltalar dig ska du välja den. Ta inte denna faktor för givet. Du vill inte köpa något som sedan gör dig obekväm att använda.

Pris

Du vill kanske inte heller spendera alla dina pengar på just ditt skägg, trots att ditt skägg är mycket viktigt. Ta din tid och hitta de produkter som passar din budget och börja därifrån. När du är modigare kan du välja något dyrare. Kom ihåg att det aldrig är klokt att välja något dyrt när du har ett billigare alternativ med bra kvalitet.

Hur du gör ditt eget skäggvax

Om du inte vill köpa ett färdigt skäggvax kanske det beror på att du inte har hittat rätt doft på marknaden eller att du helt enkelt vill göra din skäggvårdsprodukt mer personlig. Kanske vill du också ha ett mer budgetvänligt alternativ. Du kan faktiskt skapa ditt egna skäggvax hemifrån, från början till slut, genom att använda rätt produkter och utrustning. Processen är uppdelad i enkla steg som är lätta att följa.

Ingredienser till skäggvax:

Eteriska oljor: Det finns flera eteriska oljor så välj vilken du vill. Du bör noga överväga och undersöka doften eftersom att produkten kommer att vara mycket nära näsan, annars kommer du hata att använda vax. Några exempel på eteriska oljor som du kan använda inkluderar tall, pepparmynta och eukalyptus. Eteriska oljor är en viktig ingrediens för vax eftersom att de har läkande egenskaper som kommer att lämna huden mjuk och samtidigt stärka skägget från rötterna. Du behöver bara några droppar av eterisk olja i ditt skäggvax för att det ska vara effektivt.

Vaselin: Vaselin är den viktigaste ingrediensen som ger överlägsen stadga. Använd ett oparfymerat vaselin.

Resin: För att uppnå den ideala vaxkonsistensen är denna ingrediens nödvändig. Du har friheten att välja antingen den pulveriserade eller råa formen; vilket som kommer att gå bra.

Bivax: Slutligen behöver du bivax. Förutom de ingredienser som anges ovan kommer du också att behöva ett mått, en form, en matlagningsform och en eller flera lagringsburkar för ditt skäggvax.

TIPS: För ett få ett skäggvax med hård stadga bör du använda resin och mer vax. För att uppnå medium stadga bör du använda mindre bivax och mer vaselin och eteriska oljor. Nedan finns sex (6) enkla steg för att skapa ditt skäggvax.

1. Mät upp alla ingredienser (2 tsk bivax, 1 tsk pulveriserat akaciagummi, 1 tsk sheasmör, 2 tsk vatten och två droppar eterisk olja). Du bör också se till att du ställer fram alla lagringsburkar och får allt klart innan uppvärmning.

2. Placera kastrullen på medelvärme och lägg i bivax. Minska därefter värmen och vänta tills vaxet är helt smält.

3. Lägg vaselin och den eteriska oljan i matlagningskastrullen. Värm upp dem till samma värme som bivaxet så att de kan blandas ordentligt. När båda ingredienserna når samma konsistens kan du lägga till resin (pulveriserad akaciagummi) till mixen.

4. När ingredienserna i matlagningskastrullen smälts och är i samma struktur kan du minska värmen. Häll sedan i det redan smälta bivaxet. Rör om blandningen ordentligt och se till att ingenting bränns.
Om du märker att det kokar; minska värmen till den lägsta temperaturen.

5. När ingredienserna har blandats ihop kan du hälla i blandningen i lagringsburkar. Täck över dem omedelbart.

6. Låt vaxet vara över natten. Därefter har du ett doftande skäggvax som ger komfort, stadga och stil för ditt skägg.

Slutord

Många gör misstaget att köpa ett genomskinligt eller vitt vax första gången de köper ett vax. När du köper skäggvax, se då till att du köper ett som har samma färg som ditt skägg. Till exempel bör du välja ett brunt vax om ditt skägg är brunt. Genomskinligt och vitt vax är avsett för grått skägg så om du placerar det på brunt skägg kommer det att ge det ett vitaktigt utseende. Eftersom att du använder skäggvax för att forma skägget har du också möjlighet att välja en passande färg.

Du kan också använda skäggvax i kombination med andra skäggprodukter såsom oljor och balsam för att nå bästa resultat. Om du är angelägen om att göra ditt skägg snyggt kan ett skäggvax vara ett viktigt steg för att nå ditt mål. Dock bör du överväga produkter som rekommenderas ovan eftersom att de är några av de bästa på marknaden, med tillfredsställande omdömen om kvalitet och effektivitet.