Skäggborste – Hur du borstar ditt skägg

Att odla skägg och mustasch har blivit mycket populärt på senare år. Över huvud taget så har mäns utseende hamnat mer i fokus den senaste tiden och där är ofta skägget och mustaschen en viktig del. Detta har också gjort att produkter som har med mäns utseende har blivit allt mer var mans egendom.

Idag är det vanligt att män har en morgon- och kvällsrutin när det handlar om att ta hand om sitt utseende, och inte minst ansiktshåret. Då är det viktigt med rätt produkter. Förutom skäggbalsam, skäggolja och andra ansiktsvårdande produkter så är det bra att ha en skäggborste eller skäggkam.

I den här artikeln kommer vi titta närmare på vad en skäggborste är och hur man använder den. Vi kommer också att titta närmare på vad skäggborstar är tillverkade av, skillnader mellan skäggkam och skäggborste, hur du väljer rätt skäggborste och hur du rengör din skäggborste.

Exempel på Mjuka Skäggborstar – för kort skägg

Exempel på Styva Skäggborstar – för långt skägg

Vad är Skäggborste?

En skäggborste använder du för att reda ut ett trassligt skägg.

Skäggborsten hjälper till att lyfta bort smuts, damm och partiklar. Detta gör att du får ett friskt, jämnt och glänsande skägg.

Dessutom hjälper skäggborsten till med att fördela de naturliga oljorna i din hårbotten genom hela skägget. Du bör använda din skäggborste regelbundet för att slippa torrt skägg, tovor och knutar. Dessutom stimulerar du hårsäckarna och uppmuntrar skäggväxten.

En annan fördel med skäggborste är styling och att skägget ligger snyggare om du borstar det regelbundet. Har du ett fylligt och stort skägg så bör du köpa en lite rejälare borste med styva borst.

Att hitta en bra skäggborste borde väl inte vara några större problem. Men tyvärr finns det gott om dåliga lågprisalternativ på marknaden som man bör se upp med.

En sak man bör vara medveten om när det gäller skäggvård är att klåda kommer man inte tillrätta med om man enbart använder skäggborste. Har du problem med att det kliar i ditt skägg bör du titta på produkter som skäggolja och skäggbalsam. Dessa produkter hjälper till att återfukta din hud på ett sätt som lindrar klådan.

Fördelar med Skäggborste

Skäggborstens 9 fördelar:

1. Rengör skägget

2. Du får ett friskt och glänsande skägg

3. Du slipper torrt skägg, tovor och knutar

4. Skägget ligger snyggare

5. Stimulerar hårsäckarna

6. Uppmuntrar skäggväxten

7. Låg inköpskostnad

8. Enkelt att använda

9. Kräver minimalt med underhåll

Vad är Skäggborsten gjord av?

Precis som andra borstar så kan skäggborstar vara tillverkade av olika typer av material, men de vanligaste materialen när det gäller borsthåren på skäggborstar är:

• Sädhår

• Hästhår

• Björnhår

• Syntetiskt hår

Defacto-standarden för skäggborstar är utan tvekan de som består av björnhår eller vildsvinshår. En av de unika och fördelaktiga egenskaperna hos sädhår är dess förmåga att naturligt behålla oljor när borsten kommer i kontakt med dem. Det bidrar till att du får en jämn beläggning av oljor genom hela skägget. Detta kommer att bidra till att minska risken för att skägget börja klia.

Vildsvinshår har den stora fördelen att det suger upp oljan riktigt bra och kan på det sättet fördela oljan över hela skägget på ett effektivt sätt. Vildsvinshår anses av många vara bäst för borstar eftersom det får ditt skägg att se fantastiskt bra ut och huden får en jämn fuktighet. Detta är anledningarna till att en många män väljer produkter med vildsvinshår.

Hästhår blir allt vanligare när det kommer till mäns skönhetsprodukter. Hästhår behåller en hel del olja men är vanligtvis inte lika stelt som björnhår, vilket gör den det bättre lämpat för män med tunnare och kortare skägg.

Till sist finns då syntetiska borstar. Vanligtvis är dessa tillverkade av plast. Syntetiska borstar klarar dock inte fördelningen av olja på ett lika bra sätt som de med björnhår eller hästhår.

Det bästa är borstar vars hår har varierad längd. Syftet med det är att säkerställa att varje hår blir preparerat hela vägen ner till huden. Detta är nyckeln till att säkerställa jämn fördelning av oljor i ditt skägg. Se till att du rengör din borste regelbundet dels för att säkerställa långsiktiga prestanda, dels av sanitära skäl. En bra tumregel är att rengöra din borste ungefär en till två gånger i veckan. Detta kommer att bidra till att minska förekomsten av fläckar i ditt skägg.

Även om du använder en kvalitetsborste betyder inte det att du kan borsta hur ofta som helst. Borsta inte ditt skägg mer än några gånger om dagen. För mycket borstning av ditt skägg kommer att leda till onödigt mycket stress på roten som kan orsaka håravfall. Förmodligen vill du borsta ditt skägg innan du går till jobbet på morgonen och kanske vill borsta ditt skägg även på kvällen om det behövs för ett speciellt tillfälle.

Skillnader mellan Skäggkam och Skäggborste

Både skäggkam och skäggborste är egna unika verktyg som löser en specifik uppsättning utmaningar. Typiskt sett kommer en kam användas för att forma ditt skägg. Det finns en mängd olika typer av skäggkammar tillgängliga på marknaden. Försök hitta en kram som är robust. Att använda skäggkam kan vara ett bra sätt att träna ditt skägg för att växa i en viss riktning.

När du använder en skäggborste, kommer den att ge dig ett mycket fylligare utseende än en kam. Det sker tack vare de olika längderna på borsten som hjälper till att lyfta upp varje hår från ditt ansikte. Vilket ska man då välja? I slutänden handlar det om personliga preferenser. Du får helt enkelt se vad som fungerar bäst för dig. Titta på de mest populära produkterna för att få en uppfattning om vad som kan passa dig.

Att välja rätt Skäggborste

Vilken skäggborste som passar dig bäst beror dels på hur långt skägg du har, dels på vilken hårdhet du föredrar. En mjukare borste är betydligt mer följsam medan en styvare borste fungerar nästan som en kam.

Om du har exempelvis skäggstubb eller ett kortare skägg så rekommenderas att du köper en borste som inte är särskilt styv i stråna utan snarare en med mjukare borst. Då kommer borsten inte riva så mycket i huden. Dessutom har ett kortare skägg inte alls samma behov som ett långt skägg att borstas igenom.

Om du däremot har ett långt skägg så behöver du en rejäl borste. Då är det bra att hitta en borste med ett ordentligt handtag. Ett långt och tjockt skägg kräver en skäggborste med riktigt styva strån som orkar igenom skägget.

Rekommendationen är alltså att ju längre och kraftigare skägg desto styvare borst ska du ha. Nackdelen med en skäggborste med handtag är att den lätt blir otymplig när man till exempel är ute och reser. Då kan det vara att föredra en mindre skäggborste med styva strån som en kompromiss eftersom styvheten på borsten trots allt är det viktigaste.

Att tänka på när du väljer skäggborste:

Handtaget

Alla händer är olika och det gäller att välja ett handtag som passar din hand. Det ska vara bekvämt att hålla i och samtidigt gå lätt att jobba med.

Storleken på skäggborsten

Behöver du en stor eller en liten borste? Ja, det beror både på hur mycket skägg du har och hur du har tänkt att använda din borste. Ska du till exempel ta med den när du reser så kan det vara bra med en lite mindre borste. Ett bra alternativ kan vara att införskaffa två borstar: en som du använder hemma dagligen och en lite mindre som du har med dig på resor.

Förvaring av skäggborsten

En annan sak som är värt att se över är förvaringen av borsten. En del mer högkvalitativa borstar kommer med en liten ask där du kan förvara din borste när du inte använder den. Det är både praktiskt och fräscht. Så kolla gärna om din borste levereras med en ask eller om det finns möjlighet att köpa till en passande ask.

Hård eller mjuk?

Se självklart över vilken typ av bort som skäggborsten har innan du beställer. Beroende på vilken typ av skägg du har så kan du behöva en med mer eller mindre styva strån. Ett stort skägg kan kräva lite styvare strån för att resultatet ska bli bra och för att de naturliga oljorna ska fördelas jämnt på ett bra sätt.

Passformen

Se till att din hand passar perfekt tillsammans med borsten. Det gör att det enklare att hantera borsten och det gör också att du på ett enkelt sätt kan använda den till mindre områden, som exempelvis din mustasch.

Andras åsikter

Läs gärna på om andras erfarenheter av borsten innan du köper. Att läsa recensioner på nätet kan vara ett jättebra sätt att skaffa sig en förståelse för vilka produkter som finns på marknaden och hur populära dessa produkter är bland kunderna. Men kom ihåg att lita på ditt eget omdöme också! Gå inte bara på vad andra säger.

Borstkvalitet

Detta är bland det viktigaste när det gäller att välja skäggborste. Du behöver veta om stråna på borsten kommer att hålla länge eller om de kommer att börja falla av efter några veckor. Ta reda på så mycket som möjligt om hårens kvalitet innan du gör ditt köp.

Hur använder jag min Skäggborste?

Först och främst bör du bestämma dig för vad syftet med skäggborsten är. Är syftet främst att rengöra skägget eller handlar det om att få det att ligga snyggare? Det underlättar att komma fram till hur du ska använda din borste om du vet vilket syfte du har. Då kan du också se om din användning leder till önskat resultat.

Använd inte skäggborsten allt för ofta. Vid överdrivet användande så kan du skada rötterna vilket kan orsaka håravfall.

• Borsta skägget på morgonen

• Borsta skägget på kvällen

• Borsta högst ett par gånger i veckan

• Använd inte på vått skägg

Använd aldrig din skäggborste på vått hår. Det spelar egentligen ingen roll vad syftet är, du ska alltid vänta tills håret har torkat och sedan borsta igenom skägget. Vattnet på borsten kan nämligen göra borsten kraftfullare än väntat och det kan tyvärr vara skadligt för huden. Dessutom kan fukten orsaka sprickor och minska hållbarheten av borsten om det är en borste med trähandtag.

Hur rengör jag min Skäggborste?

Din skäggborste behöver rengöras med jämna mellanrum för att den ska bibehålla sin funktion och upplevas fräsch och ren. Du kan ta bort smuts, hår och damm från borsten för hand. Det går också bra att använda en kam. Gör så här:

• Fyll en liten skål med ljummet vatten

• Tillsätt några få droppar schampo eller tvål

• Doppa sedan borsten i vattnet och snurra runt

• Skölj borsten ordentligt med ljummet vatten

• Låt borsten torka på papper eller handduk

Om du regelbundet rengör din borste så bidrar det till att hålla ansiktshåret renare, det blir mer glänsande och borsten kommer dessutom att hålla längre.

Sammanfattning

Vill du ta hand om ditt skägg på absolut bästa sätt? Ja, då har du nog förstått efter att ha läst artikeln ovan att du bör inskaffa en skäggborste. Att ta hand om sin utseende är ett sätt att må bättre och få bättre självförtroende. Det gör du genom att ha rätt produkter som är enkla att använda och som ger det resultat som du är ute efter.

Vi har gått igenom vilka olika typer av skäggborstar som finns, vad som är skillnaden mellan kam och borste, hur du väljer rätt skäggborste för just ditt skägg, vad skäggborstar är tillverkade av och hur du rengör din skäggborste. Förhoppningsvis känner du dig nu trygg i ditt val av borste och vet hur du ska använda den för bästa resultat. Lycka till med valet av skäggborste och användningen av din nya produkt. Förmodligen kan du se fram emot ett ännu snyggare skägg som blir mer lätthanterligt och behagligare att bära.