I samarbete med Glamazon

Jag hör det varje sommar: ”Är det inte varmt med skägg?” och ”Jag skulle aldrig kunna ha skägg på sommaren. Det är alldeles för varmt för mig.” Många frågar varför jag inte rakar av mig mitt skägg när sommaren och värmen kommer. Eller åtminstone trimma den ner.

Mitt svar är enkelt: ”rakar du huvudet på sommaren?”

Faktum är att ett välskött skägg till och med kan vara en tillgång i sommarvärmen:

Skägg är inte isolerande
Många ser ett gediget skogshuggarskägg som ett sätt att hålla värmen under vintertid. Men faktum är att även det tätaste skägg har en högst begränsad isolerande effekt. Främst kan skägg skydda mot vind, regn och snö. Fördelen med detta är ditt skägg inte hindrar nämnvärt från att hålla ansiktet svalt under sommaren

Inbyggd solfaktor
Precis som kläder skyddar den underliggande huden mot UV-strålning, så ger även ditt skägg ett visst skydd. Hur mycket? Det beror på täthet och hårfärg.

Hur lång tid tar det att odla ett sommarskägg?
För dig som specifikt vill odla ett skägg för sommarsäsongen gäller det att sätta gång i tid! Normalt brukar ett skägg ta cirka fyra veckor att växa ut. På den tiden har skäggväxten nått en tillräcklig längd för att kunna trimma och bearbeta till önskad stil.

För dig som vill ha ett längre skägg till sommaren bör odlingen börja betydligt tidigare än så.

Vård och underhåll av Skägget
Precis som för din hud och ditt övriga hår utsätter sommarvädret ditt skägg för en del extra påfrestningar. Det är därför viktigt att du tar väl hand om det för att både skägget och den underliggande huden ska må bra.

Undvik torr och kliande hud genom att smörja in skägget med en bra skäggolja. Om du oroar dig för att bränna hyn, ditt skyddande skägg till trots, kan du använda dig av en solskyddsspray för att ge extra skydd.

Under övriga årstider brukar det räcka med att tvätta skägget ca två gånger i veckan med ett bra skäggschampo och skäggbalsam, men för den som vistas mycket utomhus under sommaren och lever en aktiv livsstil kan svett och påfrestning från sol och bad leda till att skägget blir torrt och skört (och att det kan få en mindre angenäm doft).

Detta gör att du under sommaren kan behöva tvätta skägget varje dag för att hålla det mjukt och väldoftande. För att göra processen enkel kan du använda sig av ett kombinerat skäggschampo och balsam.


Till sist
Slutligen kan du välja att trimma ditt skägg efter egen smak. Att hålla haka och hals rena gör att man känner sig fräsch och många väljer också att trimma ner sitt skägg något för att skapa en sommarversion av sitt vanliga skägg.

Även om, som vi redan konstaterat, skägget inte bidrar till att man blir överhettad så upplevs ett mer välansat skägg som somrigare och mer anpassat till säsongen. Viktigast är dock att man väljer en stil och längd på skägg som man trivs med oavsett årstid.